19 desembre 2018
Enric Roca, director d'Edu21

Edu21 i el Consell per la República

L’Associació Edu21 forma part del Consell per la República constituït al Palau de la Generalitat el passat 30 d’octubre i presentat, en la seva estructura, el passat 8 de desembre a Brussel·les on Edu21 hi va poder ser present com a entitat registrada al Consell.

El Consell per la República aspira a poder fer efectiu el mandat de l’1 d’octubre tot actuant amb l’àmbit de la internacionalització, de la difusió de la cultura i la realitat social catalanes i promovent modalitats de mobilització i participació democràtiques. Formen part del Consell persones que s’inscriuen al registre ciutadà i també entitats que, amb el seu registre esdevenen, segons el Consell: “un actiu imprescindible en la configuració i acció del Consell i els seus òrgans de representació”.

Edu21 com a associació al servei de la millora de l’educació a Catalunya i amb fidelitat a la seva pròpia trajectòria que, entre moltes temàtiques, s’ha caracteritzat per avançar propostes en l’escenari d’un sistema educatiu català plenament sobirà (vegi’s el contingut del II Congrés d’Edu21: “L’educació, eix del nou Estat”), ha considerat que formar part del Consell per la República esdevé un acte de coherència amb els seus objectius fundacionals, així com un actiu de cara a futures aportacions que la nostra entitat pugui oferir a la societat catalana en el marc d’una República on, n’estem convençuts, un dels seus pilars bàsics ha de ser l’educació i la formació dels seus ciutadans.

Si la majoria de la societat catalana reivindica poder decidir el seu futur polític i bona part anhela constituir-se en república independent ho fa pensant, sobretot, que el nou escenari l’ha de permetre viure en un país millor, de més qualitat democràtica, amb millor convivència i amb una major prosperitat econòmica i cultural. Un país on els seus fills puguin gaudir de plena llibertat d’expressió, que no siguin perseguits per les seves idees, que els seus representants polítics no hagin de ser empresonats per haver organitzat una votació i no hagin de fer vagues de fam per reivindicar un tracte just per part de l’estament judicial.

Un país, també, que situï la millora permanent de l’educació com la base de l’equitat, de l’ascensor social i del dret a la formació i al progrés cultural individual i col·lectiu permanents, al llarg de tota la vida i per al conjunt de la població sense excepcions. Un sistema educatiu sense barreres al progrés personal, on es reconeguin tots i cadascun dels talents de les persones i on es doti a tothom de competències clau per a la plena inserció i progrés social en un marc de cohesió i fraternitat ciutadanes.

Aquesta és l’educació republicana que anhelem. I és per això que Edu21 forma part del Consell de la República i ha estat present el passat 8 de desembre a Brussel·les. Poden formar part del Consell totes les persones, hagin nascut on hagin nascut i visquin on visquin, que hi vulguin pertànyer voluntàriament i assumeixin els valors que impulsa el projecte. La comunitat que instaura el Consell comparteix un espai virtual que, al ser global i no físic, assegura la seva continuïtat i operativitat al marge dels avatars “territorials”. Avança en el tipus d’organitzacions pròpies del segle XXI i ofereix la possibilitat de participació i coresponsabilització social que exigeix una comunitat de persones lliures que és, justament, l’objectiu fonamental de l’educació. Per això ens hi hem adherit i animem a tots els nostres amics i seguidors a fer-ho. Perquè sent molts és com enfortirem el projecte i el portarem a l’èxit col·lectiu.