28 abril 2019
Francesc Xavier Moreno Oliver, doctor en psicologia, pedagog i amic d'Edu21

Les llaminadures amb alcohol. Un nou risc en l’àmbit escolar

En la xarxa s'estan comercialitzant legalment ossets de goma que contenen 19% d'alcohol. No ha trigat la notícia a difondre's entre els alumnes dels centres educatius, especialment de secundària. La seva adquisició, a un mòdic preu, és relativament senzilla per internet, per la qual cosa el control és menor que si es fes en una botiga física.

Paral·lelament, s'han anat editant tutorials en YouTube en els quals s'explica amb detall com elaborar aquestes llaminadures alcohòliques a casa. Sis ossets dels comercialitzats, equivalen a un xopet, quinze a un còctel d’alcohol. Les llaminadures alcohòliques casolanes poden fer-se amb concentracions d'alcohol superiors a les de venda online. El sabor d'aquestes llaminadures és afruitat, amb aroma a maduixa, llimona, pinya, entre altres, i el seu aspecte igual que una llaminadura tradicional, no fan olor d'alcohol.

L'alcohol d'aquestes llaminadures triga més a fer efecte que una beguda alcohòlica, donat que prèviament s’ha de digerir el gelificant, la qual cosa provoca que l’absència inicial d'intoxicació alcohòlica fomenti la ingesta buscant l’esmentat efecte, sense control de la quantitat d'alcohol consumit, el que suposa un gran risc per a l'organisme d'un menor.

El fet que el seu aspecte, color, sabor i olor sigui idèntic a una llaminadura de goma, fa que el seu consum en el context escolar o familiar passi desapercebut per a docents i pares quedant, en el seu entorn, descartada la relació d'una possible intoxicació alcohòlica amb el consum d'ossets de goma.

Un altre risc és el consum d'aquestes llaminadures sense saber que porten alcohol, fet que pot ocórrer en el terreny jocós, convidant a un tercer a ingerir els ossets amb alcohol com a diversió, per a emborratxar-lo sense que la víctima ho sàpiga.

Estem parlant de riscos que ja estan presents en els nostres centres educatius, majoritàriament desconeguts, per la seva novetat, per a professors i pares, encara que ja no per a una gran majoria de nens i joves que es van explicant entre ells, i amb discreció davant els adults, l'existència i forma d'adquisició d'aquests ossets d'alcohol o la seva fabricació casolana.

Malgrat les nombroses campanyes i normatives per a prevenir el consum d'alcohol en menors, aquestes llaminadures alcohòliques estan irrompent en els contextos més joves. Per tot això, a efectes preventius, és necessari que els docents i pares estiguin informats detalladament de l'existència d'aquests ossets amb alcohol, amb la finalitat que puguin controlar l'origen de les llaminadures de goma que estiguin consumint els alumnes en l'àmbit escolar o, en cas dels pares, els fills en el context familiar.

Cal que l'administració educativa i sanitària, de forma conjunta, iniciïn una campanya informativa a docents, pares i alumnes sobre els riscos d’aquestes llaminadures amb alcohol. D'altra banda, és necessària una intervenció de les institucions públiques competents per controlar l'actual venda a menors d’aquests ossets amb alcohol.

Només un treball multidisciplinari, que permeti conscienciar a docents, famílies i alumnes de l’esmentat risc, podrà ser la solució a aquesta problemàtica emergent.