4 febrer 2018
Francesc Xavier Moreno Oliver, doctor en Psicologia i pedagog, amic d'Edu21

Jocs virals: quan la fi justifica els mitjans

L'objectiu és aconseguir un "Like" a les xarxes socials. Si per això cal gravar accions delictives o realitzar conductes auto-lesives no importa, la fi justifica els mitjans.

Amb aquesta finalitat s'estan realitzant un conjunt de jocs emergents, en internet i a les xarxes socials, on nens i adolescents busquen com destacar i mantenir un estatus. Cal ser viral, costi el que costi. Es tracta de ser "cool" per ser acceptats pels amics i poder mantenir la seva consideració. Aquest tipus de comportament té la seva base en l'hedonisme i el nihilisme, el narcisisme com a plaer, on la vida manca de significat objectiu, propòsit o valor intrínsec.

Són accions que es presenten com a jocs, perquè proporcionen entreteniment o diversió a qui els indueixen i realitzen, però en realitat es tracta de conductes algunes d'elles delictives o que atempten contra la mateixa integritat. Comportaments que en moltes ocasions van acompanyats pel consum d'alcohol o d'altres drogues. El denominador comú de tots ells és gravar els fets per difondre'ls a les xarxes socials per tal d’aconseguir, així, la seva àmplia difusió i poder ser catalogats com a "virals”.

Entre aquests jocs emergents els més habituals actualment són:

 

ALÈ DEL DRAC

Consisteix a empassar-se sense aigua una cullerada sopera de canyella en pols i després expulsar-la per la boca i el nas.

 

BALCONING

Es tracta de saltar des de la balconada d'una habitació a la d'una altra, o bé directament a una piscina que es trobi diversos metres més a baix. Com més alt sigui el lloc des del qual es realitza el 'balconing' més valor se li dóna a l'acció.

 

BALENA BLAVA

El joc consisteix en una sèrie de proves de caràcter auto-lesiu induïdes pels administradors de les plataformes informàtiques que el fomenten i que els jugadors han de complir, una per dia, sent l'última ordre el suïcidi.

 

CHOKING GAME

Es tracta d'escanyar a un altre company de joc fins que perdi la consciència. A aquest joc se li atribueix com a plaer que, després del desmai, s'experimenta una gran eufòria.

 

CREMADA FREDA

Es tracta de col·locar sal en alguna part del cos i després pressionar amb glaçons de gel, causant una cremada i un gran dolor. El participant que resisteix més temps, guanya.

 

FIRE CHALLENGE

Cal ruixar-se el cos amb una substància inflamable i calar-se foc, i després de donar dues voltes, ficar-se ràpidament sota el doll d'aigua de la dutxa.

 

KNOCK OUT

Aquest joc consisteix en apropar-se sigil·losament a una persona triada a l'atzar, que va caminant pel carrer, i donar-li un cop capaç de deixar la víctima sense consciència.

 

LOVER TRUÑO

Aquí cal seduir alguna noia de característiques físiques i emocionals que dificulten les seves possibilitats de "lligar". Moltes vegades solen escollir alumnes amb N.E.E.

Quan la noia escollida accepta sortir amb el seductor del "joc", creient que la relació va de debò, aquest li demana un petó en la boca a la vista dels seus amics, que l'estan gravant discretament amb el mòbil. Una vegada que la noia li ha donat el petó, es riuen en grup d'ella comentant-li que era un joc i que el seductor no sentia res per ella, més aviat el contrari, tot gravant, acte seguit, la seva reacció emocional per penjar-la a la xarxa. El mateix joc, el fan noies seduint a nois de les característiques esmentades.

 

METRING

Consisteix a pujar en els estreps de les portes d'un tren, o vagó de metro, i saltar abans que entri en el túnel o quedar-se penjats de l'estrep d'estació en estació.

 

MOLL O RULETA SEXUAL

És un joc sexual amb el risc de contagi de malalties de transmissió sexual o d’embaràs no desitjat. El procediment consisteix en què un grup de nois se situen en cercle sense roba interior mentre una o diverses noies es van asseient sobre ells alternativament cada 30 segons forçant una penetració. El que ejacula, perd.

 

PARKOUR

Cal desplaçar-se trepant o saltant obstacles de risc com a murs, edificis, bogues amb abismes, etc.

 

PLANING

Es tracta de gravar-se amb el cos rígid i sempre de cap per avall en equilibri inestable en la vora d'abismes.

 

SURF EN COTXES

Aquesta diversió consisteix a pujar al sostre d'un vehicle en moviment i mantenir-se a sobre tot el temps possible dempeus o estirat. Una variant consisteix en pujar a un patinet o carret de supermercat lligat a la part posterior d’un cotxe mentre circula a la màxima velocitat.

 

Desgraciadament els jocs virals de risc no acaben amb la relació anterior. Cada vegada són més alts els índexs de mortalitat o de lesions greus vinculades a aquestes accions. El paper dels pares i educadors és fonamental en la seva prevenció. Les ciberaddiccions i els seus entorns de relació, la cerca de situacions vitals estressants com a diversió, la falta d'inhibició davant l'agressió a tercers, la irresponsabilitat, la baixa autoestima, la falta de vincles d'amistat, la manca de valors i de codis morals, l'anomia, la disnomia, el consum de drogues, entre altres variables, són situacions de risc per a la pràctica d’aquesta tipologia de jocs.

La informació, la reflexió, l'orientació, el diàleg i el control per part de pares i educadors són les eines bàsiques per evitar en nens i adolescents aquest tipus d'activitats lesives o letals, així com la prevenció dels factors de risc anomenats anteriorment.