18 octubre 2014
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ (El Periódico)

Estudiants i rectors, contra els graus de 3 anys de Wert

Els alumnes demanen que el nou model no s'implanti abans del curs 2018-2019

La proposta posada sobre la taula aquest estiu pel ministre d'Educació, José Ignacio Wert, de reduir a tres anys la durada d'alguns dels actuals graus universitaris -la majoria de quatre anys- ha topat amb el rebuig frontal dels alumnes, que aquesta setmana han ratificat, en una reunió de la Coordinadora de Representants d'Estudiants de les Universitats Públiques (Creup), celebrada a Santander, la seva més contundent oposició a les intencions expressades pel ministre. També els rectors han fet pública la seva repulsa a l'avantprojecte de decret impulsat, en aquest sentit, per Wert a finals del juliol passat, que sí que compta, en canvi, amb el beneplàcit de la Generalitat.

Responsables i estudiants universitaris coincideixen en el fet que aquest no és el millor moment per abordar un canvi d'aquestes característiques. Fonamentalment, diuen els dos col·lectius, perquè ni tan sols s'ha completat encara el desplegament del pla Bolonya a Espanya, de manera que és impossible saber com ha funcionat aquest model, que està en vigor des del curs 2009-2010. Per això, l'organització considera que el desenvolupament dels graus de tres anys (o de 180 crèdits) «no es pot fer, de cap manera, abans del curs 2018-2019».

«No hi ha hagut el temps suficient per avaluar amb garanties la implantació dels graus i, per tant, treure conclusions que es tradueixin en millores del sistema», objecta la Creup, en un informe debatut a la reunió càntabra. Encara que el document inclou aportacions del Consell de l'Estudiantat de les Universitats Catalanes (Ceucat), aquesta organització encara no ha adoptat una posició sobre la qüestió, va advertir ahir la seva presidenta, Gemma Espigares, que aquest dilluns es reuneix amb el secretari d'Universitats, Antoni Castellà, per tractar el tema.

«El sistema de grau de tres anys que proposa Educació -prossegueixen els estudiants-, i la consegüent pèrdua de 60 crèdits formatius, suposaria una formació més generalista i podria comportar la pèrdua d'optatives i pràctiques», protesten. L'única manera de reparar aquesta pèrdua, afegeixen, passaria per augmentar el nombre de crèdits que es realitzen actualment per curs, «cosa absolutament inassumible pel col·lectiu estudiantil», assenyalen.

http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/societat/estudiants-rectors-contra-els-graus-anys-wert-3612093