24 gener 2018

David Bueno i Torrens

David Bueno i Torrens (Barcelona, 1965), és doctor en Biologia i professor i investigador de Genètica a la Universitat de Barcelona.

La seva trajectòria professional i acadèmica, centrada en la genètica del desenvolupament i la neurociència, i la seva relació amb el comportament humà, s’ha desenvolupat principalment a Barcelona. Va ser també investigador a la Universitat d’Oxford, i ha realitzat estades a la Universitat d’Innsbruck (Àustria) i al European Molecular Biology Laboratory de Heidelberg (Alemanya). Imparteix classes de diverses matèries del camp de la genètica, al Màster de Formació del Professorat i al Màster de Comunicació Especialitzada.

Ha publicat uns seixanta articles científics en revistes especialitzades. És autor de dotze llibres de divulgació i d’una novel·la de temàtica científica per acostar la biologia als adolescents i joves. Pel que fa a la temàtica del curs cal destacar el llibre Educació per a una cultura de pau. Una proposta des de la pedagogia i la neurociència (Publicacions UB), i Cerebroflexia: el arte de construir el cerebro (Plataforma Editorial). També és autor d’una trentena de llibres de text de primària, secundària i batxillerat, i col·labora habitualment en diferents mitjans de comunicació (principalment El Punt Avui i Ara), en els quals ha publicat més de 400 articles, i a la ràdio. Ha estat col·laborador en diverses obres enciclopèdiques, com la Història Natural dels Països Catalans; la Gran Enciclopèdia Catalana i l’Anuari d’Enciclopèdia Catalana, i director científic de l’Atles d’Ecosistemes de la Història Natural dels Països Catalans. És director i  editor científic de la col·lecció Catàlisi de llibres de divulgació científica de Publicacions UB.

L’any 2010 va guanyar el Premi Europeu de Divulgació Científica «Estudi General» amb l’obra L’enigma de la llibertat. Una perspectiva biològica i evolutiva de la llibertat humana. També escriu un blog sobre neuroeducació (criatures.ara.cat/elcerbell), i des de fa 9 anys és el coordinador de Biologia de Catalunya per a les Proves d’Accés a la Universitat, des d’on ha potenciat l’aprenentatge basat en contextos i la utilització del mètode científic a l’aula.

Tota aquesta informació es pot trobar al web: www.ub.edu/geneticaclasses/davidbueno