19 gener 2012
(El Punt Avui)

Cibersetge als mestres

Un de cada cinc docents ha estat humiliat a les xarxes socials per part dels seus alumnes o coneix algú que ho ha patit. - Alguns estudiants posen els seus professors en situacions límits, els graven i pengen els vídeos a internet

Els mestres i professors no guanyen per a disgustos. Per si no en tenien prou amb l'empitjorament de les seves condicions per fer la seva feina (retallades, disminució de les plantilles, etc...) ara s'han d'enfrontar a un nou problema: l'anomenada “ciberhumiliació”, la difusió per internet de vídeos de docents perdent els estreps arran d'una provocació deliberada dels seus alumnes.

Segons l'informe Norton Online Familiy Report, fet per l'empresa de seguretat informàtica a 24 països diferents, un de cada cinc docents ha patit personalment o coneix directament algun professor que ha viscut aquest tràngol. Els alumnes agressors busquen els punts febles de l'ensenyant fins a portar-lo a una situació límit o compromesa i, un cop ho aconsegueixen, el filmen amb el telèfon mòbil. La gravació la pengen a les xarxes socials que, en molts casos, s'han convertit en un fòrum propici per insultar els professors.

Malgrat els perills que ofereix la xarxa per als professionals de l'ensenyament, una tercera part d'aquests manté amistat amb els seus alumnes en xarxes socials com ara Facebook, les garanties de seguretat de la qual estan fortament qüestionades. Amb tot, el 67% dels professors admet que això comporta riscos.

En vista d'aquest panorama, 8 de cada 10 ensenyants reclamen, segons l'estudi, més educació sobre seguretat a internet. També ho reclamen el 70% dels pares. Poc més de la meitat dels docents (el 51%) afirmen que el centre on treballen té un codi de conducta que regula la manera amb què s'han de comunicar els professors i els estudiants a través de les xarxes socials. La resta, o bé treballen en centres on no hi ha cap norma al respecte o ignoren si n'hi ha.

L'informe posa en relleu la creixent utilització d'internet per part dels menors sense o amb poca supervisió dels pares fins al punt que el 23% dels pares que permet que els seus fills utilitzin les seves targetes de dèbit o de crèdit per fer compres per internet reconeixen que els seus fills es passen de la ratlla. Més de la meitat (el 53%) dels qui autoritzen als fills fer aquest tipus d'operacions admeten que, en algunes ocasions, els menors han utilitzat la targeta sense el seu permís. Segons l'informe Norton Online Family Report, un terç dels joves fa compres per internet.

Malgrat la preocupació que causen aquestes dades, segons el director general de màrqueting per a Espanya i Portugal de Norton, Roberto Testa, “no tot són males notícies”. L'informe –explica Testa– demostra que seguir les normes a casa i tenir un comportament “responsable” a internet té un impacte “significatiu” a l'hora d'evitar experiències negatives a la xarxa. Un 62% dels joves enquestats per Norton afirma haver tingut males experiències a internet, “greus”, al parer d'un 39%. Entre aquestes experiències hi ha haver rebut fotografies inapropiades per part de persones desconegudes, haver patit algun tipus d'assetjament o haver estat estafats a través d'internet.

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/2-societat/5-societat/496700-cibersetge-als-mestres.html