3 desembre 2011
Paula Mercadé (El Punt-Avui)

“Tenim escoles bressol que obren tota la nit”

Marie Herbst i Katrin Winquist són mestres d'educació infantil d'Örebro (Suècia). Han visitat les escoles bressol de Terrassa per conèixer el nostre sistema educatiu i compartir experiències.

Quina diferència hi ha amb l'educació infantil –de 0 a 6 anys– d'aquí i la de Suècia?

Aquí dividiu aquesta etapa. Els infants de 0 a 3 anys van a l'escola bressol i després passen, potser precipitadament, a l'escola dels grans. En canvi, a Suècia els nens comencen l'escola bressol amb un any i s'hi estan fins als 5.

Com s'ho fan les famílies per estar amb els nens fins a l'any?

La mare o el pare es poden quedar cuidant el nen, perquè el govern els paga el 80% del sou.

Són més mares les que demanen aquest permís?

Doncs no, acostuma a ser el pare, perquè és el que té un sou més alt.

Com són les vostres escoles?

Cada una s'organitza com vol treballar. A diferència d'aquí, les escoles són com una casa, amb un dormitori on també hi ha jocs, una habitació per fer jocs grans, el menjador... És una mescla del que vosaltres abans anomenàveu guarderies i de les actuals escoles bressol.

Com és el projecte educatiu?

A Suècia no tot el grup fa el mateix, escoltem els desitjos de cada nen. Potser n'hi ha dos que volen pintar, doncs pinten, que n'hi ha un que vol pujar a l'arbre, que hi pugi. Partim de la idea que el nen aprèn mentre juga i, durant el temps de joc, l'observem contínuament per saber quines habilitats està desenvolupant.

Per fer això necessiteu ser moltes educadores?

Som més educadores per nen que aquí. Els nens d'1 a 3 anys estan en un grup de 18 i sempre tenen tres educadores, els infants de 3 a 5 estan en un altre grup de 22 i també tenen tres educadores.

L'horari dels centres és com el d'aquí, de 9 a 5?

No, és més laxe. L'objectiu és cobrir les necessitats dels pares. Per això, hi ha escoles bressol que obren a la nit i els nens s'hi poden quedar a dormir, pensant en els pares que fan horari nocturn.

Tots els nens suecs tenen plaça en una escola bressol pública?

L'Ajuntament té el deure de trobar places per a tots els nens que ho necessiten en un termini màxim de 4 mesos.

Les mensualitats són semblants a les d'aquí?

No, perquè a Örebro cada pare paga en funció del que cobra.

Què es pot millorar aquí?

La mateixa pedagogia que apliqueu de 0 a 3 anys s'hauria d'allargar més. L'escola dels grans és massa escola pels nens de 3 anys.

Això quin benefici tindria?

Així els nens tenen més temps per ser nens. Si aprens una cosa mentre jugues i experimentes, és un aprenentatge més interioritzat.

Què copiaríeu del que heu
vist aquí?

La dedicació total als nens que teniu aquí.

 

 

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/2-societat/16-educacio/482073-tenim-escoles-bressol-que-obren-tota-la-nit.html