30 gener 2015
ACN Barcelona (Diari Ara )

El Govern preveu oferir els graus de 3 anys a partir del curs 2016-2017

Antoni Castellà creu que el decret és ''una bona notícia'' perquè es recupera ''autonomia'' per a les universitats i per a Catalunya

Durant aquest any, els rectors de les universitats catalanes i la Secretaria d'Universitats i Recerca analitzaran diferents models universitaris i estudiaran les necessitats de cada àrea de coneixement per poder decidir en quins casos es flexibilitza i es canvia a 3 anys la durada dels graus. Així ho ha explicat el secretari d'Universitats i Recerca, Antoni Castellà, que defensa "no precipitar-nos" i assegura que el curs vinent, no estaran implantats. Castellà creu que el decret aprovat pel consell de ministres és una "bona notícia" per al sistema universitari català i respon a una "reivindicació històrica" que permet recuperar autonomia a les universitats i a Catalunya.

El secretari d'Universitats i Recerca, Antoni Castellà, ha explicat que, després de l'aprovació del decret que obre la porta als graus de 3 anys, el Consell Interuniversitari Català i el Govern començaran a treballar per definir en quins àmbits de coneixement es pot dur a terme aquesta reforma i en quines es mantindrà l'actual sistema. Castellà considera que cal "no precipitar-nos" per poder-ho treballar com cal i per això fixa que els graus de 3 anys no seran una oferta real fins al curs 2016-2017. Per al curs vinent, els únics graus de 3 anys seran algunes proves pilot que ja existeixen en determinades universitats.

Castellà vol fer una diagnosi de diferents sistemes europeus per comprovar quin és el que més li interessa a Catalunya, com a sistema internacionalitzat amb vocació europea. Per això, Castellà posa d'exemple Holanda, on els mateixos estudis poden durar diferent en funció de la universitat o del tipus d'accés, i per això creu que cal decidir-ho com a sistema i fer-ho de manera "raonada". 

El secretari d'Universitats i Recerca ha recordat que aquesta flexibilització és una "reivindicació històrica" del sistema universitari català, i per això ho considera una "bona notícia" perquè dóna "l'instrument" que necessitaven les universitats catalanes per apropar-se a la majoria de països europeus. Per Castellà, el 3+2 o el 4+1 és un "tòpic" que s'ha de trencar perquè un estudiant podrà seguir un grau de 3 anys i després un màster d'1, si li interessa, o fer un grau de 4 anys i un màster de 2 en funció de les seves prioritats. 

Antoni Castellà també ha deixat clar que el preu dels màsters és un altre debat i ha defensat que els graus de 3 anys també poden representar un abaratiment dels estudis per als universitaris. Per al secretari, un dels "eixos que cal preservar" és que el decret no suposi un "prejudici econòmic" per als estudiants a Catalunya.

http://www.ara.cat/societat/reforma-universitats-Govern-Catalunya-Wert-Antoni_Castella_0_1294670728.html