El Cercle d’Economia demana unitat entre govern i oposició per resoldre els problemes importants
El president sortint del Cercle d'Economia, José Manuel Lara, ha instat el govern català i l'espanyol a pactar amb l'oposició en qüestions com l'educació, deixant al marge el "tacticisme".
El president sortint del Cercle d'Economia, José Manuel Lara, ha demanat aquest divendres en nom de la institució unitat entre els governs català i espanyol i les respectives oposicions per resoldre el que és "urgent" al marge del "tacticisme" dels partits.
"Cal un pacte de govern i oposició, no només a nivell català, sinó també a nivell d'Estat", per abordar "fora del tacticisme dels partits" alguns temes, que ha definit com les "infraestructures intangibles" d'una societat, entre les quals ha destacat l'educació.
Ho ha dit en la introducció de la conferència inaugural de les jornades del cinquantenari del Cercle d'Economia, a càrrec del president de la Generalitat, José Montilla.
Ha demanat "consens i treball" conjunt entre govern i oposició: "Ens hi juguem molt més que qualsevol dels temes conjunturals que ara ens estem jugant" –ha dit–, inclosa la recessió actual, que serà "una anècdota més" en la història econòmica espanyola, davant de l'empremta constant de "les infraestructures intangibles", com la formació.
Lara ha afirmat que un govern ha de saber decidir "entre l'urgent i l'important", perquè l'urgent "cal resoldre-ho". En al·lusió a l'executiu català, ha admès que "fa el possible". De fet, ha justificat el govern català dient que comprenia que "les situacions desgraciadament cada vegada són més complicades, i normalment sobretot per raons alienes al govern".
Diferències entre aliats
Ha constatat, a més, que en un govern de coalició hi ha diferències entre els aliats, i "a vegades fins i tot dins d'alguns dels aliats". Ha destacat que hi ha "crisis o desacceleració", i que la situació és "bastant més difícil" que fa un any, i ha al·ludit també als problemes de les obres del TGV a Barcelona i a la sequera.
També ha citat la negociació del pròxim model de finançament autonòmic, que "una vegada més" es presenta "complicat", i ha lamentat que no veu unitat, sinó "massa divergències".
El president sortint del Cercle ha insistit que l'oposició i el govern han de ser capaços d'aconseguir "com a mínim el consens" en educació, com a factor per possibilitar que continuï el progrés de Catalunya, i ha fet extensiva la petició al govern espanyol i a la seva oposició.
Ha considerat necessari acceptar les deslocalitzacions com un "fenomen natural", però ha advertit de la necessitat d'aspirar paral·lelament al valor afegit i a "molta més" formació, no només de l'ensenyament secundari i universitari, sinó també a la formació professional i continuada a la feina.